Haber

Lojistik ve Taşımacılık Sektörü Trilyon Dolarlık Dev Pazar Olma Yolunda

Türkiye’nin lojistik performansındaki artış, dış ticaretin idaresi için lojistiğin değerine de işaret ediyor. Yılın ilk 4 ayında Türkiye’nin ihracatının yüzde 57’si deniz yoluyla gerçekleştirildi. Navlun piyasasının 2025 yılına kadar yüzde 5,3 büyüyerek 18,9 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

2022 yılında 12,4 milyar dolarlık pazar hacmi ile hava taşımacılığı %10,1 büyüme oranına ulaşarak ilk sırada yer aldı. Deniz taşımacılığı ise 10,8 milyar dolarlık pazar hacmi ve yüzde 6,7’lik büyüme oranıyla listeye 2. sırada girdi.

Uluslararası dijital lojistik platformu Navlungo Kurucu Ortağı ve CEO’su İsa Korkmaz, lojistik ve navlun alanındaki trendleri değerlendirdi. Buna göre; Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi (LPI) Raporu’ndaki bilgilere göre Türkiye’nin lojistik performansı 2018’de 47. iken 2023’te 38. sıraya yükseldi. Bu endeks, ülkelerin performansını gümrük, altyapı, hizmet kalitesi, zamanında teslimat, uluslararası sevkiyat, takip ve izleme olmak üzere altı başlıkta değerlendiriyor. Bu yükseliş, Türkiye’nin lojistik alanında kat ettiği mesafeyi gösteriyor.

Korkmaz, sektörün 2025 iddialarını ve trendlerini şöyle anlattı:

Küresel Lojistik ve Navlun Pazarında %5’in Üzerinde Büyüme Tahmini

Analize göre küresel lojistik ve navlun pazarının 2025 yılına kadar yüzde 5,3 büyüyerek 18,9 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu büyüme, özellikle Asya Pasifik bölgesindeki hızlı kentsel dönüşüm ve endüstriyel büyüme, e-ticaretteki patlama ve teknolojik gelişmelerle birlikte ivme kazanacak.

 

Blockchain Lojistiği de Dönüştürecek

Küreselleşen ekonomi ve serbest ticaret anlaşmalarındaki artış, küresel lojistik ve navlun pazarındaki büyümeyi desteklemektedir. Ayrıca nakliye maliyetlerini azaltan ve işlem hızını artıran teknolojik gelişmeler de katkı sağlayacaktır. Özellikle blockchain teknolojisinin yaygınlaşması, lojistik ve navlun departmanlarındaki süreçlerin şeffaflığını artıracak ve gereksiz maliyetleri azaltacaktır. Bu sayede lojistik ve nakliye sektöründe büyük bir dönüşüm yaşanacak. Bu teknoloji ile tüm lojistik süreçler gerçek zamanlı bilgilerle izlenecek. Ayrıca şeffaflık sayesinde dolandırıcılıklar da azalacaktır. Hataları önleme potansiyeli ile şube daha sadık hale gelebilir.

Pandemiden Kalan E-Ticaret Alışkanlığı Navlun ve Lojistik Hizmetlerini Güçlendirdi: Dünyada E-ihracat Hacmi 720 Milyar Dolar

Verilerle analiz edildiğinde dünyada 5,5 trilyon dolarlık bir e-ticaret hacmi var. E-ticaretteki bu hacmin yaklaşık yüzde 20’si e-ihracata kaymaya başladı. Dünyada e-ihracat hacmi yaklaşık 720 milyar dolar iken Türkiye’de bu hacim 1.5 milyar dolar civarında. Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 25’i e-ticaret yaparken, bu oranın yüzde 4’ü yurt dışına e-ihracat yapmaya başladı. Özellikle pandemi sürecinde e-ticaretin daha belirgin hale gelmesi, lojistik ve nakliye hizmetlerine olan talebi artırdı. Bu trend devam ederken tüketiciler, beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamak için daha hızlı ve verimli dağıtım çözümlerine ihtiyaç duymaktadır. Bu, şubenin gelişmesi için kritik bir nedendir.

Asya Pasifik Bölgesinin Önemi

Asya Pasifik bölgesi, lojistik ve nakliye segmentinde büyüme için değerli bir merkez olmaya devam ediyor. Bölge, hızla gelişen ekonomisi, büyüyen orta sınıfı ve artan tüketici harcamalarıyla öne çıkarken, bu eğilimler şube hizmetlerine olan talebi artırmaktadır.

Sonuç olarak, teknolojik yenilikler, e-ticaret patlaması ve Asya Pasifik bölgesindeki hızlı ekonomik büyüme, 2025 yılına kadar küresel lojistik ve navlun pazarının büyümesini destekleyecek temel faktörlerden bazılarıdır.

Kurucu Ortağı ve CEO’su olduğu Navlungo’nun uçtan uca e-ticaret lojistiği ve nakliye hizmetleri sunduğunu belirten İsa Korkmaz, sunulan hizmetlerin siparişlerin toplanması, paketlenmesi, depolanması ve teslimi ile iade süreçlerini içeren tüm adımları içerdiğini vurguladı. Uluslararası nakliye hizmetleri ile küresel ticarette lojistik çözümler de sunan Navlungo, yüklerin deniz, hava veya karayolu ile taşınması gereken her noktaya güvenli ve zamanında ulaştırılmasını sağlar. Nakliye hizmetleri, uygun nakliye rotalarının seçimi, nakliye planlaması, gümrük işlemleri ve takibini içerir. Korkmaz şirketle ilgili sözlerini şöyle noktalıyor: Bu gelişmeler ve hizmetlerimizle birlikte Navlungo olarak Türkiye’nin lojistik segmentindeki yükselişine katkıda bulunmanın gururunu yaşıyoruz. Gelecekte de lojistik departmanındaki değişimlere uyum sağlayarak müşterilerimize yenilikçi ve kaliteli hizmetler sunmaya devam edeceğiz.

Yurt dışında Navlungoyu işletmesi açmayı düşünen veya halihazırda yurt dışında satış yapan her kişi, kurum ve işletme Navlungo’nun lojistik ve depolama hizmetlerinden faydalanabilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

bandirma-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu