Satürn’ün Uydusu Enceladus’ta Bulunan Yaşamın Yapı Taşlarından Biri
Canlılığın en temel yapı taşları olan 1 fosfor ve 4 oksijen atomundan oluşur. fosfat, ilk kez Dünya dışında bir okyanusta keşfedildi. Fosfatın bulunduğu okyanus, Satürn’ün buzla kaplı altıncı en büyük ayı olan Enceladus’ta bulunuyor.
Washington ve Berlin Üniversitelerinden bilim insanlarının imzasını taşıyan başarı, NASA’nın Cassini uzay aracından elde edilen bilgilerle mümkün oldu. Üstelik uydudaki fosfatın ölçüsü Dünya’dakinden farklıdır. en az 100 kat daha fazla.
Aşağıdakileri keşfetmek için de bazı çabalar sarf edilmiştir:
Araştırmayı yürüten isimlerden Fabian Klenner, Cassian uzay aracının topladığı bilgilerde açıklanamayan bir işaret gördüklerini dile getirdi. Bu kimyasal işareti anlamlandırmak için o ve grubu laboratuvar ortamındaydı. farklı kimyasal bileşimleroluşturuldu.
Oluşan bileşiklerden biri fosfattır. Laboratuvar ortamında kompozisyon ile yapılan ölçümler ile uzay aracından gelen bilgilerin karşılaştırılması Tüm ölçümler birbiriyle uyumluydu.Böylece uyduda bulunanın fosfat olduğu kesinleşti.
Fosfat keşfinin önemi nedir?
Dünyadaki tüm yaşam formlarında fosfat DNA’yı oluşturan en temel yapı taşlarından biri.Ayrıca kemiklerde ve hücre zarlarında bulunur.
Bu nedenle fosfat, uzayda yaşanabilir veya yaşam olabileceği düşünülen tüm gezegenlerin aranmasında kullanılır. ana değerleme faktörlerinden biridurumunda.